Sunday, February 28, 2021

Acetanaerobacterium/Acetanaerobacterium

Ацетанаеробацтериум / Ацетанаеробацтериум:

Ацетанаеробацтериум је род из врсте Фирмицутес (Бацтериа). Род садржи једну врсту, А. елонгатум .

Ацетанхидрид / сирћетни анхидрид:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Ацетанил / ацетанилид:

Ацетанилид је чврста хемијска супстанца без листова или пахуљица без мириса. Такође је познат као Н- фенилацетамид , ацетанил или ацетанилид , а раније је био познат под трговачким именом Антифебрин .

Ацетанилид / ацетанилид:

Ацетанилид је чврста хемијска супстанца без листова или пахуљица без мириса. Такође је познат као Н- фенилацетамид , ацетанил или ацетанилид , а раније је био познат под трговачким именом Антифебрин .

Ацетанилид / ацетанилид:

Ацетанилид је чврста хемијска супстанца без листова или пахуљица без мириса. Такође је познат као Н- фенилацетамид , ацетанил или ацетанилид , а раније је био познат под трговачким именом Антифебрин .

Ацетанилиди / ацетанилид:

Ацетанилид је чврста хемијска супстанца без листова или пахуљица без мириса. Такође је познат као Н- фенилацетамид , ацетанил или ацетанилид , а раније је био познат под трговачким именом Антифебрин .

Ацетанисол / Ацетанисоле:

Ацетанисол је ароматично хемијско једињење са аромом која је описана слаткасто, воћно, орашасто и слично ванили. Поред тога, ацетанизол понекад може мирисати на путер или карамел.

Ацетариа а_Дисцоурсе_оф_Саллетс / Јохн Евелин:

Јохн Евелин је био енглески писац, баштован и дневничар.

Ацетарсол / Ацетарсол:

Ацетарсол је антиинфективно средство.

Ацетасол / сирћетна киселина / хидрокортизон:

Сирћетна киселина / хидрокортизон је често коришћени комбиновани лек за лечење инфекција спољашњег уха и ушног канала. Означен као Восол ХЦ и Ацетасол ХЦ , комбинује антибактеријско и антифунгално деловање сирћетне киселине са антиинфламаторним функцијама хидрокортизона.

Ацетат / ацетат:

Ацетат је сол настала комбинацијом сирћетне киселине са базом. "Ацетат" такође описује коњуговану базу или јон који се типично налази у воденом раствору и записује хемијском формулом Ц.
2
Х.
3
О -
2
. Неутрални молекули настали комбинацијом ацетатног јона и позитивног јона такође се обично називају „ацетати". Најједноставнији од њих је водоник ацетат са одговарајућим солима, естарима и полатомним анионом ЦХ
3
ЦО -
2
, или ЦХ
3
ЦОО -
.

Ацетат - ЦоА лигаза / Ацетил-ЦоА синтетаза:

Ацетил-ЦоА синтетаза (АЦС) или Ацетате-ЦоА лигаза је ензим који учествује у метаболизму ацетата. Улази у класу ензима лигазе, што значи да катализује стварање нове хемијске везе између два велика молекула.

Ацетат-ЦоА лигаза / Ацетил-ЦоА синтетаза:

Ацетил-ЦоА синтетаза (АЦС) или Ацетате-ЦоА лигаза је ензим који учествује у метаболизму ацетата. Улази у класу ензима лигазе, што значи да катализује стварање нове хемијске везе између два велика молекула.

Ацетат-ЦоА лигаза_ (формирање АДП) / ацетат — ЦоА лигаза (формирање АДП):

У ензимологији, ацетат-ЦоА лигаза (која формира АДП) је ензим који катализује хемијску реакцију

АТП + ацетат + ЦоА АДП + фосфат + ацетил-ЦоА
Ацетат-ко лигаза / ацетил-ЦоА синтетаза:

Ацетил-ЦоА синтетаза (АЦС) или Ацетате-ЦоА лигаза је ензим који учествује у метаболизму ацетата. Улази у класу ензима лигазе, што значи да катализује стварање нове хемијске везе између два велика молекула.

Ацетат: (ацил-носач-протеин) лигаза / АЦП-СХ: ацетат лигаза:

АЦП-СХ: ацетатна лигаза је ензим са систематским називом ацетат: (ацил-носач-протеин) лигаза (АМП-формирајући) . Овај ензим катализује следећу хемијску реакцију

АТП + ацетат + [протеин ацил-носача] АМП + дифосфат + ацетил- [протеин ацил-носача]
Ацетат: (ацил-носач-протеин) лигаза_ (АМП-формира) / АЦП-СХ: ацетат лигаза:

АЦП-СХ: ацетатна лигаза је ензим са систематским називом ацетат: (ацил-носач-протеин) лигаза (АМП-формирајући) . Овај ензим катализује следећу хемијску реакцију

АТП + ацетат + [протеин ацил-носача] АМП + дифосфат + ацетил- [протеин ацил-носача]
Ацетат: (цитрат- (про-3С) -лизаза) (тиол-облик) лигаза_ (АМП-формирајући) / (цитратна (про-3С) -лизаза) лигаза:

У ензимологији, цитратна (про-3С) -лиаза лигаза је ензим који катализује хемијску реакцију

АТП + ацетат + цитрат (про-3С) -лиза (тиолни облик) АМП + дифосфат + цитрат (про-3С) -лиза (ацетилни облик)
Ацетат: ЦоА лигаза_ (формирање АДП) / ацетат — ЦоА лигаза (формирање АДП):

У ензимологији, ацетат-ЦоА лигаза (која формира АДП) је ензим који катализује хемијску реакцију

АТП + ацетат + ЦоА АДП + фосфат + ацетил-ЦоА
Ацетат: ЦоА лигаза_ (АМП-формира) / Ацетил-ЦоА синтетаза:

Ацетил-ЦоА синтетаза (АЦС) или Ацетате-ЦоА лигаза је ензим који учествује у метаболизму ацетата. Улази у класу ензима лигазе, што значи да катализује стварање нове хемијске везе између два велика молекула.

Ацетат (вишезначна одредница) / Ацетат (вишезначна одредница):

Ацетат је сол или естар сирћетне киселине.

Ацетат Ц-7 / хептил ацетат:

Хептил ацетат9 Х 18 О 2), такође познат као ацетат Ц-7, је алкохол-растворљиви течност безбојан да је естар формиран кондензацијом 1-хептанол и сирћетне киселине.

Ацетат ЦоА-трансфераза / Ацетат ЦоА-трансфераза:

У ензимологији, ацетат ЦоА-трансфераза је ензим који катализује хемијску реакцију

ацил-ЦоА + ацетат анион масне киселине + ацетил-ЦоА
Ацетат диск / ацетат диск:

Ацетатни диск је врста грамофонске плоче која се обично користи од 1930-их до касних 1950-их за потребе снимања и емитовања и која је и данас у ограниченој употреби.

Ацетат дискови / ацетат дискови:

Ацетатни диск је врста грамофонске плоче која се обично користи од 1930-их до касних 1950-их за потребе снимања и емитовања и која је и данас у ограниченој употреби.

Ацетат естер / ацетат:

Ацетат је сол настала комбинацијом сирћетне киселине са базом. "Ацетат" такође описује коњуговану базу или јон који се типично налази у воденом раствору и записује хемијском формулом Ц.
2
Х.
3
О -
2
. Неутрални молекули настали комбинацијом ацетатног јона и позитивног јона такође се обично називају „ацетати". Најједноставнији од њих је водоник ацетат са одговарајућим солима, естарима и полатомним анионом ЦХ
3
ЦО -
2
, или ЦХ
3
ЦОО -
.

Ферментација ацетата / ацетогенеза:

Ацетогенеза је процес кроз који се ацетат производи или редукцијом ЦО 2 или редукцијом органских киселина.

Ацетатни филм / Целулозни ацетатни филм:

Целулозни ацетатни филм , или сигурносни филм , користи се у фотографији као основни материјал за фотографске емулзије. Увели су га почетком 20. века произвођачи филмова и био је замишљен као сигурна замена за филмску основу за нестабилни и лако запаљиви нитратни филм.

Ацетат јон / ацетат:

Ацетат је сол настала комбинацијом сирћетне киселине са базом. "Ацетат" такође описује коњуговану базу или јон који се типично налази у воденом раствору и записује хемијском формулом Ц.
2
Х.
3
О -
2
. Неутрални молекули настали комбинацијом ацетатног јона и позитивног јона такође се обично називају „ацетати". Најједноставнији од њих је водоник ацетат са одговарајућим солима, естарима и полатомним анионом ЦХ
3
ЦО -
2
, или ЦХ
3
ЦОО -
.

Ацетат киназа / Ацетат киназа:

У молекуларној биологији, ацетат киназа (ЕЦ 2.7.2.1 ), која се претежно налази у микроорганизмима, олакшава производњу ацетил-ЦоА фосфорилацијом ацетата у присуству АТП и двовалентног катиона. Кратколанчане масне киселине (СЦФА) играју главну улогу у циклусу угљеника и бактерије их могу користити као извор угљеника и енергије. Салмонелла типхимуриум пропионат киназа ( Ст ТдцД) катализује реверзибилни пренос γ-фосфата АТП у пропионат током разградње л-треонина у пропионат. Кинетичка анализа открила је да Ст ТдцД поседује широку лигандну специфичност и да га могу активирати различити СЦФА (пропионат> ацетат≈бутират), нуклеотиди (АТП≈ГТП> ЦТП≈ТТП; дАТП> дГТП> дЦТП) и јони метала (Мг 2+ ≈Мн 2+ > Цо 2+ ). Инхибиција Ст ТдцД интермедијарима циклуса трикарбоксилне киселине (ТЦА) као што су цитрат, сукцинат, α-кетоглутарат и малат сугерише да би ензим могао бити под регулативом вероватних повратних информација. Кристалне структуре Ст ТдцД везане за ПО 4 (фосфат), АМП, АТП, Ап4 (аденозин тетрафосфат), ГМП, ГДП, ГТП, ЦМП и ЦТП откриле су да везивање нуклеотида углавном укључује хидрофобне интеракције са базном групом и да може објаснити широка биохемијска специфичност уочена између ензима и нуклеотида. Студије моделирања и мутагенезе усмерене на место сугеришу да је Ала88 важан остатак који је укључен у одређивање брзине катализе са СЦФА подлогама. Симулације молекуларне динамике на мономерним и димерним облицима Ст ТдцД откриле су вероватна отворена и затворена стања, а такође сугерисале улогу димеризације у стабилизационом сегменту 235-290 укљученом у међуфазне интеракције и везивање лиганда. Посматрање молекула етилен гликола везаног довољно близу γ-фосфата у комплексима Ст ТдцД са трифосфатним нуклеотидима подржава директни линијски пренос фосфорила. Ензим је важан у процесу гликолизе, нивои ензима се повећавају у присуству вишка глукозе. Показало се да раст бактеријског мутанта којем недостаје ацетат киназе инхибира глукоза, што сугерише да је ензим укључен у излучивање вишка угљених хидрата. Сродни ензим, бутират киназа, олакшава стварање бутирил-ЦоА фосфорилацијом бутирата у присуству АТП да би се формирао бутирил фосфат.

Ацетат киназа_ (дифосфат) / Ацетат киназа (дифосфат):

У ензимологији, ацетат киназа (дифосфат) је ензим који катализује хемијску реакцију

дифосфат + ацетат фосфат + ацетил фосфат
Ацетат креча / Калцијум ацетат:

Калцијум ацетат је хемијско једињење које је калцијумова со сирћетне киселине. Она има формулу Ца (Ц 2 Х 3 О 2) 2. Његов стандардни назив је калцијум ацетат, док је калцијум етаноат систематски назив. Старије име је ацетат креча . Безводни облик је врло хигроскопан; стога је монохидрат (Ца (ЦХ 3 ЦОО) 2 • Х 2 О) уобичајени облик.

Кора ацетата / Припрема фосила:

Фосил припрема је чин припреме фосилних узорака за употребу у палеонтолошки истраживања или за изложбе, и укључује уклањање околног стеновите матрицу и чишћење фосил.

Ацетатни реон / рајон:

Рајон је регенерирано целулозно влакно направљено од природних извора целулозе, попут дрвета и сродних пољопривредних производа. Има исту молекуларну структуру као и целулоза. Вискоза може значити:

  • Вискозни раствор целулозе
  • Синоним рајона
  • Специфичан термин за вискозни рејон - рајон направљен поступком вискозе
Ацетатни запис / ацетатни диск:

Ацетатни диск је врста грамофонске плоче која се обично користи од 1930-их до касних 1950-их за потребе снимања и емитовања и која је и данас у ограниченој употреби.

Ацетатно снимање / ацетатни диск:

Ацетатни диск је врста грамофонске плоче која се обично користи од 1930-их до касних 1950-их за потребе снимања и емитовања и која је и данас у ограниченој употреби.

Ацетат тиокиназа / Ацетат тиокиназа:

Ацетат тиокиназа се може односити на:

  • Ацетат — ЦоА лигаза (АДП-формирајући), ензим
  • Ацетил-ЦоА синтетаза, ензим
Ацетирани Рингер% 27с / Рингер-ов раствор лактата:

Рингеров раствор лактата ( РЛ ), такође познат као раствор натријум лактата и Хартманнов раствор , је мешавина натријум хлорида, натријум лактата, калијум хлорида и калцијум хлорида у води. Користи се за надокнађивање течности и електролита код оних који имају малу запремину крви или низак крвни притисак. Такође се може користити за лечење метаболичке ацидозе и за испирање ока након хемијског опекотина. Даје се ињекцијом у вену или наноси на погођено подручје.

Ацетирани Рингер% 27с_солутион / Рингеров раствор лактата:

Рингеров раствор лактата ( РЛ ), такође познат као раствор натријум лактата и Хартманнов раствор , је мешавина натријум хлорида, натријум лактата, калијум хлорида и калцијум хлорида у води. Користи се за надокнађивање течности и електролита код оних који имају малу запремину крви или низак крвни притисак. Такође се може користити за лечење метаболичке ацидозе и за испирање ока након хемијског опекотина. Даје се ињекцијом у вену или наноси на погођено подручје.

Ацетати / ацетат:

Ацетат је сол настала комбинацијом сирћетне киселине са базом. "Ацетат" такође описује коњуговану базу или јон који се типично налази у воденом раствору и записује хемијском формулом Ц.
2
Х.
3
О -
2
. Неутрални молекули настали комбинацијом ацетатног јона и позитивног јона такође се обично називају „ацетати". Најједноставнији од њих је водоник ацетат са одговарајућим солима, естарима и полатомним анионом ЦХ
3
ЦО -
2
, или ЦХ
3
ЦОО -
.

Ацетат% Е2% 80% 94ЦоА лигаза / ацетил-ЦоА синтетаза:

Ацетил-ЦоА синтетаза (АЦС) или Ацетате-ЦоА лигаза је ензим који учествује у метаболизму ацетата. Улази у класу ензима лигазе, што значи да катализује стварање нове хемијске везе између два велика молекула.

Ацетат% Е2% 80% 94ЦоА лигаза_ (формирање АДП) / ацетат — ЦоА лигаза (формирање АДП):

У ензимологији, ацетат-ЦоА лигаза (која формира АДП) је ензим који катализује хемијску реакцију

АТП + ацетат + ЦоА АДП + фосфат + ацетил-ЦоА
Ацетатифацтор / Ацетатифацтор:

Ацетатифацтор је род бактерија из породице Лацхноспирацеае. До сада је позната само једна врста овог рода.

Ацетатифацтор мурис / Ацетатифацтор мурис:

Ацетатифацтор мурис је бактерија из рода Ацетатифацтор која је изолована из цекуалног садржаја гојазног миша у граду Фреисинг-Веихенстепхан у Немачкој. Организам је у облику штапића, грам-позитиван, анаеробан и непомичан. Организам не ствара споре, а његов садржај ГЦ је 48%. Не метаболише глукозу и позитиван је на фенилаланин ариламидазу. Ова врста је врста соја за род Ацетатифацтор, који се обично налази у цревима глодара. Сој типа ДСМ је 23669 Т , а сој типа АТЦЦ је БАА-2170 Т.

Ацетато комплекс / Прелазни метал карбоксилатни комплекс:

Карбоксилатни комплекси прелазних метала су координациони комплекси са карбоксилатним (РЦО 2 - ) лигандима. Одражавајући разноликост карбоксилних киселина, инвентар металних карбоксилата је велик. Многи су комерцијално корисни, а многи су привукли интензиван научни надзор. Карбоксилати показују различите начине координације, најчешћи су κ 1 - (О-монодентат), κ 2 (О, О-бидентат) и премошћивање.

Ацетато де_ципротерона / ципротерон ацетат:

Ципротероне ацетат ( ЦПА ), који се продаје сам под робном марком Андроцур или са етинилестрадиолом, између осталих Диане или Диане-35 , је антиандроген и прогестински лек који се користи у лечењу стања зависних од андрогена попут акни, прекомерне косе раст, рани пубертет и рак простате, као компонента терапије феминизирајућим хормоном за трансродне жене и у контрацептивним пилулама. Формулиран је и користи се самостално и у комбинацији са естрогеном, а доступан је и за оралну употребу и за ињекције у мишиће. ЦПА се узима орално један до три пута дневно или се даје ињекцијом једном или два пута недељно.

Ацетато де_медроксипрогестерона / медроксипрогестерон ацетат:

Медроксипрогестерон ацетат ( МПА ), такође познат и као депо медроксипрогестерон ацетат ( ДМПА ) у облику за ињекције и, између осталих, продаје се под робном марком Депо-Провера , хормонски је лек типа прогестин. Користи се као метода контроле рађања и као део хормонске терапије у менопаузи. Такође се користи за лечење ендометриозе, абнормалних крварења из материце, абнормалне сексуалности код мушкараца и одређених врста карцинома. Лекови су доступни сами и у комбинацији са естрогеном. Узима се орално, користи се под језиком или ињекцијом у мишић или маст.

Ацетазолам / ацетазоламид:

Ацетазоламид, који се продаје под заштићеним именом Диамок између осталог, је лек се користи за лечење глаукома, епилепсије, висинске болести, периодично парализе, идиопатски интракранијалне хипертензије и срчане инсуфицијенције. Може се дугорочно користити за лечење глаукома отвореног угла и краткотрајно за глауком са акутним затварањем угла све док се не може извршити операција. Узима се орално или ињекцијом у вену.

Ацетазоламид / ацетазоламид:

Ацетазоламид, који се продаје под заштићеним именом Диамок између осталог, је лек се користи за лечење глаукома, епилепсије, висинске болести, периодично парализе, идиопатски интракранијалне хипертензије и срчане инсуфицијенције. Може се дугорочно користити за лечење глаукома отвореног угла и краткотрајно за глауком са акутним затварањем угла све док се не може извршити операција. Узима се орално или ињекцијом у вену.

Ацетазоламид натријум / ацетазоламид:

Ацетазоламид, који се продаје под заштићеним именом Диамок између осталог, је лек се користи за лечење глаукома, епилепсије, висинске болести, периодично парализе, идиопатски интракранијалне хипертензије и срчане инсуфицијенције. Може се дугорочно користити за лечење глаукома отвореног угла и краткотрајно за глауком са акутним затварањем угла све док се не може извршити операција. Узима се орално или ињекцијом у вену.

Ацетазоламид натријум / ацетазоламид:

Ацетазоламид, који се продаје под заштићеним именом Диамок између осталог, је лек се користи за лечење глаукома, епилепсије, висинске болести, периодично парализе, идиопатски интракранијалне хипертензије и срчане инсуфицијенције. Може се дугорочно користити за лечење глаукома отвореног угла и краткотрајно за глауком са акутним затварањем угла све док се не може извршити операција. Узима се орално или ињекцијом у вену.

Ацетелен / ацетилен:

Ацетилен (систематски наме: етин) је хемијско једињење са формулом Ц 2 Х 2. То је угљоводоник и најједноставнији алкин. Овај безбојни гас (доњи угљоводоници су углавном гасовите природе) широко се користи као гориво и хемијски грађевни блок. Нестабилан је у свом чистом облику и стога се обично користи као решење. Чисти ацетилен нема мирис, али комерцијални производи обично имају изразит мирис због нечистоћа.

Ацетеминофен / парацетамол:

Парацетамол , познат и као ацетаминофен , је лек који се користи за лечење болова и врућице. Типично се користи за благо и умерено ублажавање болова. Мешани су докази за његову употребу за ублажавање врућице код деце. Често се продаје у комбинацији са другим лековима, као што су многи лекови за прехладу. Парацетамол се такође користи за јаке болове, као што су рак и бол после операције, у комбинацији са опиоидним лековима за бол. Обично се користи орално или ректално, али је доступан и ињекцијом у вену. Ефекти трају између два и четири сата.

Ацетеминопхин / Парацетамол:

Парацетамол , познат и као ацетаминофен , је лек који се користи за лечење болова и врућице. Типично се користи за благо и умерено ублажавање болова. Мешани су докази за његову употребу за ублажавање врућице код деце. Често се продаје у комбинацији са другим лековима, као што су многи лекови за прехладу. Парацетамол се такође користи за јаке болове, као што су рак и бол после операције, у комбинацији са опиоидним лековима за бол. Обично се користи орално или ректално, али је доступан и ињекцијом у вену. Ефекти трају између два и четири сата.

Ацетенил / етинил:

У органској хемији термин етинил означава

  • Етинилна група ( ХЦ≡Ц– ), такође означена као ацетиленска група, а у ИУПАЦ хемијској номенклатури наведена је као суфикс -ин. Такође понекад дизајниран као етинил у једињењима. Погледајте главну страницу алкини.
  • Етинилни радикал ( ХЦ≡Ц · ), једињење које се налази у међузвезданом медијуму и привремено на земљи током хемијских реакција.
  • Етинил карбањон Ацетилиде (ХЦ≡Ц -)
Ацетергамин / Ацетергамине:

Ацетергамин је органско хемијско једињење; конкретно је дериват ерголина, чинећи га чланом породице једињења ерготамина. Ацетергамин тренутно нема уобичајену употребу, међутим његов потенцијал као алфа-1 блокатора и вазодилататора довео је до тога да је покривен у неколико патената који се тичу терапија еректилне дисфункције. Такође је испитиван као лек за церебеларну атаксију.

Ацетес / Ацетес:

Ацетес је род малих шкампа који подсећају на крил, а који је пореклом из западног и централног Индо-Тихог оцеана , Атлантске обале Америке, Пацифичке обале Јужне Америке и унутрашњих вода Јужне Америке. Иако је већина са морских или естуариних станишта, јужноамеричка А. парагуаиенсис је слатководна врста. Неколико његових врста је важно за производњу пасте од шкампа у југоисточној Азији, укључујући А. јапоницус , која је у свету највише риболована врста дивљих шкампа или козица у погледу укупне тонаже.

Ацетес јапоницус / Ацетес јапоницус:

Ацетес јапоницус је врста шкампа из Јапана из рода Ацетес. Представља најчешће ловљене врсте шкампа.

Ацетек / Целанесе:

Корпорација Целанесе , раније позната као Хоецхст Целанесе , је глобална компанија Фортуне 500 за технологију и специјалне материјале са седиштем у Ирвингу у Тексасу, Сједињене Државе. Компанија је водећи светски произвођач сирћетне киселине, са укупном производњом компаније, која тренутно износи 1,95 милиона тона годишње, што представља приближно 25% светске производње. Целанесе је такође највећи светски произвођач винил ацетат мономера (ВАМ).

Ацетекса / Нортриптилин:

Нортриптилин , који се продаје под брендом Памелор, између осталог, је лек који се користи за лечење депресије, неуропатског бола, поремећаја хиперактивности са дефицитом пажње (АДХД), одвикавања од пушења и анксиозности. Као и код многих антидепресива, његова употреба за младе људе са депресијом и другим психијатријским поремећајима може бити ограничена због повећане самоубиства код популације од 18 до 24 године која започиње лечење. Нортриптилин је мање пожељан третман за АДХД и престанак пушења. Узима се на уста.

Ацетиолутамид / ацетотиолутамид:

Ацетотиолутамид је селективни модулатор андрогених рецептора (САРМ) изведен из нестероидног антиандрогена бикалутамида који је описан 2002. године и био је један од првих САРМ-а који је откривен и развијен. То је селективни лиганд високог афинитета за андрогени рецептор (АР), где делује као пуни агонист ин витро и има ин витро потенцију упоредиву са снагом тестостерона. Међутим, ин виво , ацетотиолутамид је показивао укупне занемариве андрогене ефекте, мада су значајни анаболички ефекти примећени код високих доза. Поред тога, запажени антиандрогени ефекти примећени су код кастрираних мужјака пацова лечених тестостерон пропионатом. Утврђено је да је несклад између деловања ин витро и ин виво ацетотиолутамида повезан са брзим клиренсом из плазме и великим метаболизмом јетре у низ метаболита са различитом фармаколошком активношћу, укључујући делимични АР и антагонизам АР. У складу са лошом метаболичком стабилношћу, ацетотиолутамид није орално биорасположив и показује активност само ињектираним путевима као што су поткожни и интравенски.

Ацетхропан / Адренокортикотропни хормон:

Адренокортикотропни хормон је полипептидни тропски хормон који производи и лучи предња хипофиза. Такође се користи као лек и дијагностичко средство. АЦТХ је важна компонента осе хипоталамус-хипофиза-надбубрежна жлезда и често се производи као одговор на биолошки стрес. Његови главни ефекти су повећана производња и ослобађање кортизола у кортексу надбубрежне жлезде. АЦТХ је такође повезан са циркадијским ритмом у многим организмима.

Сирћетна / сирћетна киселина:

Сирћетна киселина , систематски названа етанска киселина , је безбојно течно органско једињење са хемијском формулом ЦХ 3 ЦООХ (такође записано као ЦХ 3 ЦО 2 Х, Ц 2 Х 4 О 2 или ХЦ 2 Х 3 О 2 ). Када се не разблажи, понекад се назива глацијална сирћетна киселина . Сирће је запреминско не мање од 4% сирћетне киселине, чинећи сирћетну киселину главном компонентом сирћета, осим воде. Сирћетна киселина има препознатљив кисели укус и опор мирис. Поред сирћета за домаћинство, производи се углавном као претеча поливинил ацетату и целулозном ацетату. Класификована је као слаба киселина, јер се само делимично дисоцира у раствору, али концентрована сирћетна киселина је корозивна и може оштетити кожу.

Оцетно-естар ацетилхидролазе / ацетилестеразе:

У ензимологији, ацетилестераза (ЕЦ 3.1.1.6 ) је ензим који катализује хемијску реакцију

сирћетна естар + Х 2 О алкохол + ацетат
Сирћетна киселина / сирћетна киселина:

Сирћетна киселина , систематски названа етанска киселина , је безбојно течно органско једињење са хемијском формулом ЦХ 3 ЦООХ (такође записано као ЦХ 3 ЦО 2 Х, Ц 2 Х 4 О 2 или ХЦ 2 Х 3 О 2 ). Када се не разблажи, понекад се назива глацијална сирћетна киселина . Сирће је запреминско не мање од 4% сирћетне киселине, чинећи сирћетну киселину главном компонентом сирћета, осим воде. Сирћетна киселина има препознатљив кисели укус и опор мирис. Поред сирћета за домаћинство, производи се углавном као претеча поливинил ацетату и целулозном ацетату. Класификована је као слаба киселина, јер се само делимично дисоцира у раствору, али концентрована сирћетна киселина је корозивна и може оштетити кожу.

Сирћетна киселина / сирћетна киселина:

Сирћетна киселина , систематски названа етанска киселина , је безбојно течно органско једињење са хемијском формулом ЦХ 3 ЦООХ (такође записано као ЦХ 3 ЦО 2 Х, Ц 2 Х 4 О 2 или ХЦ 2 Х 3 О 2 ). Када се не разблажи, понекад се назива глацијална сирћетна киселина . Сирће је запреминско не мање од 4% сирћетне киселине, чинећи сирћетну киселину главном компонентом сирћета, осим воде. Сирћетна киселина има препознатљив кисели укус и опор мирис. Поред сирћета за домаћинство, производи се углавном као претеча поливинил ацетату и целулозном ацетату. Класификована је као слаба киселина, јер се само делимично дисоцира у раствору, али концентрована сирћетна киселина је корозивна и може оштетити кожу.

Сирћетни алдехид / ацеталдехид:

Ацеталдехид (систематски назив етанал ) је органско хемијско једињење са формулом ЦХ 3 ЦХО, које хемичари понекад скраћују као МеЦХО (Ме = метил). То је један од најважнијих алдехида, који се широко јавља у природи и производи се у великим размерама у индустрији. Ацеталдехид се природно јавља у кафи, хлебу и зрелом воћу, а производе га биљке. Такође се производи делимичном оксидацијом етанола ензимом јетре алкохол дехидрогеназом и главни је узрочник мамурлука након конзумације алкохола. Путови излагања укључују ваздух, воду, земљу или подземне воде, као и пиће и дим. Конзумација дисулфирама инхибира ацеталдехид дехидрогеназу, ензим одговоран за метаболизам ацеталдехида, што доводи до његовог накупљања у телу.

Сирћетни анхидрид / сирћетни анхидрид:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетна киселина / сирћетна киселина:

Сирћетна киселина , систематски названа етанска киселина , је безбојно течно органско једињење са хемијском формулом ЦХ 3 ЦООХ (такође записано као ЦХ 3 ЦО 2 Х, Ц 2 Х 4 О 2 или ХЦ 2 Х 3 О 2 ). Када се не разблажи, понекад се назива глацијална сирћетна киселина . Сирће је запреминско не мање од 4% сирћетне киселине, чинећи сирћетну киселину главном компонентом сирћета, осим воде. Сирћетна киселина има препознатљив кисели укус и опор мирис. Поред сирћета за домаћинство, производи се углавном као претеча поливинил ацетату и целулозном ацетату. Класификована је као слаба киселина, јер се само делимично дисоцира у раствору, али концентрована сирћетна киселина је корозивна и може оштетити кожу.

Сирћетна киселина, _ ((аминокарбонил) амино) - / хидантонска киселина:

Хидантоиц ацид је киселина хемијске формуле Ц 3 Х 6 Н 2 О 3 . Његов молекул садржи укупно 13 веза, укључујући седам не-Х веза, две вишеструке везе, две ротационе везе, две двоструке везе, једну карбоксилну киселину (алифатску), један дериват урее и једну хидроксилну групу. Може се добити из мокраћне киселине, као и из глицина са уреом у присуству алкалија.

Сирћетна киселина, _уреидо- / хидантонска киселина:

Хидантоиц ацид је киселина хемијске формуле Ц 3 Х 6 Н 2 О 3 . Његов молекул садржи укупно 13 веза, укључујући седам не-Х веза, две вишеструке везе, две ротационе везе, две двоструке везе, једну карбоксилну киселину (алифатску), један дериват урее и једну хидроксилну групу. Може се добити из мокраћне киселине, као и из глицина са уреом у присуству алкалија.

Сирћетна киселина_ (страница са подацима) / сирћетна киселина (страница са подацима):

Ова страница пружа додатне хемијске податке о сирћетној киселини.

Сирћетна киселина_ (медицинска употреба) / Сирћетна киселина (медицинска употреба):

Сирћетна киселина , која је у ниским концентрацијама позната као сирће , је киселина која се користи за лечење многих стања.

Сирћетна киселина_ (вино) / Киселине у вину:

Киселине у вину су важна компонента и у винарству и у готовом производу вина. Присутни су и у грожђу и у вину, имају директан утицај на боју, равнотежу и укус вина, као и на раст и виталност квасца током ферментације и штите вино од бактерија. Мера количине киселости у вину позната је као „титрабилна киселост" или „укупна киселост", што се односи на тест који даје укупан број свих присутних киселина, док се снага киселости мери код пХ вредности код већине вина са пХ између 2,9 и 3,9. Генерално, што је нижи пХ, то је већа киселост вина. Међутим, не постоји директна веза између укупне киселости и пХ. У дегустацији вина, израз „киселост" односи се на свеже, трпке и киселе особине вина које се процењују у односу на то колико добро киселост уравнотежује слаткоћу и горке компоненте вина, попут танина. Три примарне киселине налазе се у винском грожђу: винска, јабучна и лимунска киселина. Током производње вина и готових вина, сирћетна, маслачна, млечна и јантарна киселина могу играти значајну улогу. Већина киселина које су укључене у вино су фиксне киселине, са значајним изузетком сирћетне киселине, која се углавном налази у сирћету, који је испарљив и може допринети винској грешци познатој као испарљива киселост. Понекад се у винарству користе додатне киселине, попут аскорбинске, сорбинске и сумпорне киселине.

Сирћетна киселина_амид / ацетамид:

Ацетамид (систематски назив: етанамид ) је органско једињење формуле ЦХ 3 ЦОНХ 2 . То је најједноставнији амид добијен из сирћетне киселине. Налази неку употребу као пластификатор и као индустријско растварач. Сродно једињење Н , Н- диметилацетамид (ДМА) се широко користи, али се не припрема од ацетамида. Ацетамид се може сматрати посредник између ацетона, који има две метил (ЦХ3) група обе стране карбонила (ЦО) и урее који има две амидне (НХ2) групе на тим локацијама.

Сирћетна киселина_амин / ацетамид:

Ацетамид (систематски назив: етанамид ) је органско једињење формуле ЦХ 3 ЦОНХ 2 . То је најједноставнији амид добијен из сирћетне киселине. Налази неку употребу као пластификатор и као индустријско растварач. Сродно једињење Н , Н- диметилацетамид (ДМА) се широко користи, али се не припрема од ацетамида. Ацетамид се може сматрати посредник између ацетона, који има две метил (ЦХ3) група обе стране карбонила (ЦО) и урее који има две амидне (НХ2) групе на тим локацијама.

Анхидрид сирћетне киселине / анхидрид сирћетне киселине:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетна киселина_бактерије / бактерије сирћетне киселине:

Сирћетно-киселинске бактерије ( ААБ ) су група Грам-негативних бактерија које оксидирају шећере или етанол и производе сирћетну киселину током ферментације. Сирћетне бактерије састоје се од 10 родова из породице Ацетобацтерацеае . Неколико врста бактерија сирћетне киселине користи се у индустрији за производњу одређене хране и хемикалија.

Додатак сирћетне киселине_хемдата / сирћетна киселина (страница са подацима):

Ова страница пружа додатне хемијске податке о сирћетној киселини.

Диметиламид сирћетне киселине / диметилацетамид:

Диметилацетамид (ДМАц или ДМА) је органско једињење са формулом ЦХ3 Ц (О) Н (ЦХ3) 2. Ова безбојна течност која се меша са водом и која кључа често се користи као поларни растварач у органској синтези. ДМА се меша са већином других растварача, иако је слабо растворљив у алифатским угљоводоницима.

Сирћетна киселина-етенил_естер / винил ацетат:

Винил ацетат је органско једињење са формулом ЦХ3 ЦО 2 ЦХ = ЦХ 2. Ова безбојна течност је претеча поливинил ацетата, важног индустријског полимера.

Сирћетна киселина_изобутил_естер / изобутил ацетат:

Хемијско једињење изобутил ацетат , такође познато као 2-метилпропил етаноат или β-метилпропил ацетат , уобичајено је растварач. Произведен је естерификацијом изобутанола сирћетном киселином. Користи се као растварач за лак и нитроцелулозу. Као и многи естри има воћни или цветни мирис у ниским концентрацијама и природно се јавља у малинама, крушкама и другим биљкама. У вишим концентрацијама мирис може бити непријатан и може изазвати симптоме депресије централног нервног система као што су мучнина, вртоглавица и главобоља.

Сирћетна киселина_метил_естер / метил ацетат:

Метил ацетат , познат и као МеОАц , метил естар сирћетне киселине или метил етаноат , је естар карбоксилата са формулом ЦХ 3 ЦООЦХ 3 . То је запаљива течност карактеристичног пријатног мириса која подсећа на неке лепкове и средства за уклањање лакова. Метил ацетат се повремено користи као растварач, будући да је слабо поларни и липофилни, али његов блиски сродни етил ацетат је чешћи растварач који је мање токсичан и мање растворљив у води. Метил ацетат има растворљивост од 25% у води на собној температури. На повишеној температури његова растворљивост у води је много већа. Метил ацетат није стабилан у присуству јаких водених база или водених киселина. Метил ацетат се у САД не сматра ВОЦ.

Сирћетна киселина-н-амил_естер / амил ацетат:

Амилацетат ( пентил ацетат ) је органско једињење и естар са хемијском формулом ЦХ 3 ЦОО [ЦХ 2 ] 4 ЦХ 3 и молекулском тежином 130,19 г / мол. Има мирис сличан бананама и јабукама. Једињење је производ кондензације сирћетне киселине и 1-пентанола. Међутим, естри настали од других изомера пентанола (амил алкохоли) или смеше пентанола, често се називају амил ацетатом.

Сирћетна киселина н-бутил_естер / бутил ацетат:

н- Бутил ацетат , познат и као бутил етаноат , је естар који је безбојна, запаљива течност на собној температури. Налази се у многим врстама воћа, где заједно са осталим хемикалијама даје карактеристичне ароме и има слаткаст мирис банане или јабуке. Користи се као синтетичка арома воћа у храни попут слаткиша, сладоледа, сирева и пекарских производа. Бутил ацетат се често користи као растварач са високим кључањем умереног поларитета. Такође се користи као растварач у лаку за нокте заједно са етил ацетатом.

Сирћетна киселина-пентил-естер / амилацетат:

Амилацетат ( пентил ацетат ) је органско једињење и естар са хемијском формулом ЦХ 3 ЦОО [ЦХ 2 ] 4 ЦХ 3 и молекулском тежином 130,19 г / мол. Има мирис сличан бананама и јабукама. Једињење је производ кондензације сирћетне киселине и 1-пентанола. Међутим, естри настали од других изомера пентанола (амил алкохоли) или смеше пентанола, често се називају амил ацетатом.

Сирћетна киселина -сек-бутил_естер / Сек-бутил ацетат:

сец -Бутил ацетат или с- бутил ацетат је растварач који се обично користи као растварач у лаковима и емајлима, где се користи у производњи ацикличних полимера, винилних смола и нитроцелулозе. То је бистра запаљива течност слатког мириса.

Сирћетна киселина терт-бутил_естер / терт-бутил ацетат:

терц- Бутил ацетат , т- бутил ацетат или ТБАц је безбојна запаљива течност са мирисом на камфор или боровницу. Користи се као растварач у производњи лакова, емајла, мастила, лепкова, разређивача и индустријских средстава за чишћење. Недавно је стекао статус ослобођеног ЕПА испарљивих органских једињења (ВОЦ).

Сирћетна киселина_винил_естер / винил ацетат:

Винил ацетат је органско једињење са формулом ЦХ3 ЦО 2 ЦХ = ЦХ 2. Ова безбојна течност је претеча поливинил ацетата, важног индустријског полимера.

Сирћетна киселина_цинк-сол / цинков ацетат:

Цинков ацетат је сол формуле Зн (ЦХ 3 ЦО 2 ) 2 , која се обично јавља као дихидрат Зн (ЦХ 3 ЦО 2 ) 2 · 2Х 2 О. И хидрат и безводни облици су безбојне чврсте материје које се обично користе у хемијској синтези и као дијететски суплементи. Цинкови ацетати се припремају дејством сирћетне киселине на цинков карбонат или метални цинк. Када се користи као адитив за храну, има Е број Е650.

Сирћетне киселине / сирћетна киселина:

Сирћетна киселина , систематски названа етанска киселина , је безбојно течно органско једињење са хемијском формулом ЦХ 3 ЦООХ (такође записано као ЦХ 3 ЦО 2 Х, Ц 2 Х 4 О 2 или ХЦ 2 Х 3 О 2 ). Када се не разблажи, понекад се назива глацијална сирћетна киселина . Сирће је запреминско не мање од 4% сирћетне киселине, чинећи сирћетну киселину главном компонентом сирћета, осим воде. Сирћетна киселина има препознатљив кисели укус и опор мирис. Поред сирћета за домаћинство, производи се углавном као претеча поливинил ацетату и целулозном ацетату. Класификована је као слаба киселина, јер се само делимично дисоцира у раствору, али концентрована сирћетна киселина је корозивна и може оштетити кожу.

Сирћетни алдехид / ацеталдехид:

Ацеталдехид (систематски назив етанал ) је органско хемијско једињење са формулом ЦХ 3 ЦХО, које хемичари понекад скраћују као МеЦХО (Ме = метил). То је један од најважнијих алдехида, који се широко јавља у природи и производи се у великим размерама у индустрији. Ацеталдехид се природно јавља у кафи, хлебу и зрелом воћу, а производе га биљке. Такође се производи делимичном оксидацијом етанола ензимом јетре алкохол дехидрогеназом и главни је узрочник мамурлука након конзумације алкохола. Путови излагања укључују ваздух, воду, земљу или подземне воде, као и пиће и дим. Конзумација дисулфирама инхибира ацеталдехид дехидрогеназу, ензим одговоран за метаболизам ацеталдехида, што доводи до његовог накупљања у телу.

Сирћетни анхидрид / сирћетни анхидрид:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетни анхидриди / сирћетни анхидрид:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетни анхидрит / сирћетни анхидрид:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетни естар / етил ацетат:

Етил ацетат је органско једињење формуле ЦХ
3
−ЦОО − ЦХ
2
−ЦХ
3
, поједностављено на Ц.
4
Х.
8
О.
2
. Ова безбојна течност има карактеристичан слаткасти мирис и користи се у лепковима, средствима за уклањање лакова и у процесу декофеинизације чаја и кафе. Етил ацетат је естар етанола и сирћетне киселине; производи се у великим размерама за употребу као растварач.

Сирћетни етанол / ацеталдехид:

Ацеталдехид (систематски назив етанал ) је органско хемијско једињење са формулом ЦХ 3 ЦХО, које хемичари понекад скраћују као МеЦХО (Ме = метил). То је један од најважнијих алдехида, који се широко јавља у природи и производи се у великим размерама у индустрији. Ацеталдехид се природно јавља у кафи, хлебу и зрелом воћу, а производе га биљке. Такође се производи делимичном оксидацијом етанола ензимом јетре алкохол дехидрогеназом и главни је узрочник мамурлука након конзумације алкохола. Путови излагања укључују ваздух, воду, земљу или подземне воде, као и пиће и дим. Конзумација дисулфирама инхибира ацеталдехид дехидрогеназу, ензим одговоран за метаболизам ацеталдехида, што доводи до његовог накупљања у телу.

Сирћетни етар / етил ацетат:

Етил ацетат је органско једињење формуле ЦХ
3
−ЦОО − ЦХ
2
−ЦХ
3
, поједностављено на Ц.
4
Х.
8
О.
2
. Ова безбојна течност има карактеристичан слаткасти мирис и користи се у лепковима, средствима за уклањање лакова и у процесу декофеинизације чаја и кафе. Етил ацетат је естар етанола и сирћетне киселине; производи се у великим размерама за употребу као растварач.

Сирћетни мрављи анхидрид / сирћетни мрављи анхидрид:

Анхидрид сирћетне мравље је органско једињење хемијске формуле Ц.
3
Х.
4
О.
3
и структурна формула Х.
3
Ц
- (Ц = О) -О- (Ц = О) Х. Може се посматрати као мешани анхидрид сирћетне киселине и мравље киселине.

Оцетни изобутил_естер / изобутил ацетат:

Хемијско једињење изобутил ацетат , такође познато као 2-метилпропил етаноат или β-метилпропил ацетат , уобичајено је растварач. Произведен је естерификацијом изобутанола сирћетном киселином. Користи се као растварач за лак и нитроцелулозу. Као и многи естри има воћни или цветни мирис у ниским концентрацијама и природно се јавља у малинама, крушкама и другим биљкама. У вишим концентрацијама мирис може бити непријатан и може изазвати симптоме депресије централног нервног система као што су мучнина, вртоглавица и главобоља.

Сирћетни оксални анхидрид / сирћетни оксални анхидрид:

Сирћетни оксални анхидрид је органско једињење хемијске формуле Ц.
6
Х.
6
О.
6
и структурна формула (Х 3 Ц- (Ц = О) -О- (Ц = О) -) 2. Може се посматрати као мешовити анхидрид, формално изведен из сирћетне киселине (Х 3 Ц- (Ц = О) ОХ) и оксалне киселине ((- (Ц = О) ОХ) 2 ), у молекулском односу 2: 1, губитак два молекула воде.

Сирћетни оксид / анхидрид сирћетне киселине:

Анхидрида сирћетне киселине или сирћетне киселине, је хемијско једињење са формулом (ЦХ3 ЦО) 2 О. Обично скраћено Ац 2 О, то је најједноставнији исолабле анхидрида карбоксилне киселине и широко се користи као реагенс у органској синтези. То је безбојна течност која јако мирише на сирћетну киселину која настаје њеном реакцијом са влагом у ваздуху.

Сирћетни пероксид / пероцетна киселина:

Персирћетна киселина (такође позната као персирћетном киселином или ПАА), је органско једињење са формулом ЦХ3ЦО 3 Х. Ово органски пероксид је безбојна течност карактеристичног Ацрид мирис подсећа сирћетне киселине. Може бити врло нагризајуће.

Ацетицил / Аспирин:

Аспирин , познат и као ацетилсалицилна киселина ( АСА ), је лек који се користи за смањење болова, грознице или упале. Специфична инфламаторна стања за која се аспирин користи за лечење укључују Кавасаки болест, перикардитис и реуматску грозницу. Аспирин дат убрзо након срчаног удара смањује ризик од смрти. Аспирин се такође користи дугорочно за спречавање даљих срчаних удара, исхемијских можданих удара и крвних угрушака код људи високог ризика. Такође може смањити ризик од одређених врста карцинома, посебно колоректалног карцинома. Код болова или грознице ефекти обично почињу у року од 30 минута. Аспирин је нестероидни антиинфламаторни лек (НСАИД) и делује слично као и други НСАИЛ, али такође сузбија нормално функционисање тромбоцита.

Ацетидин / етил ацетат:

Етил ацетат је органско једињење формуле ЦХ
3
−ЦОО − ЦХ
2
−ЦХ
3
, поједностављено на Ц.
4
Х.
8
О.
2
. Ова безбојна течност има карактеристичан слаткасти мирис и користи се у лепковима, средствима за уклањање лакова и у процесу декофеинизације чаја и кафе. Етил ацетат је естар етанола и сирћетне киселине; производи се у великим размерама за употребу као растварач.

Ацетификација / Киселине у вину:

Киселине у вину су важна компонента и у винарству и у готовом производу вина. Присутни су и у грожђу и у вину, имају директан утицај на боју, равнотежу и укус вина, као и на раст и виталност квасца током ферментације и штите вино од бактерија. Мера количине киселости у вину позната је као „титрабилна киселост" или „укупна киселост", што се односи на тест који даје укупан број свих присутних киселина, док се снага киселости мери код пХ вредности код већине вина са пХ између 2,9 и 3,9. Генерално, што је нижи пХ, то је већа киселост вина. Међутим, не постоји директна веза између укупне киселости и пХ. У дегустацији вина, израз „киселост" односи се на свеже, трпке и киселе особине вина које се процењују у односу на то колико добро киселост уравнотежује слаткоћу и горке компоненте вина, попут танина. Три примарне киселине налазе се у винском грожђу: винска, јабучна и лимунска киселина. Током производње вина и готових вина, сирћетна, маслачна, млечна и јантарна киселина могу играти значајну улогу. Већина киселина које су укључене у вино су фиксне киселине, са значајним изузетком сирћетне киселине, која се углавном налази у сирћету, који је испарљив и може допринети винској грешци познатој као испарљива киселост. Понекад се у винарству користе додатне киселине, попут аскорбинске, сорбинске и сумпорне киселине.

Ацетил-КоА: таксан-10бета-ол О-ацетилтрансфераза / Ацетил-КоА: таксан-10бета-ол О-ацетилтрансфераза:

Ацетил-КоА: таксан-10бета-ол О-ацетилтрансфераза може се односити на:

  • 10-хидрокситаксан О-ацетилтрансфераза, ензим
  • 10-деацетилбакатин ИИИ 10-О-ацетилтрансфераза, ензим
Ацетилцистеина / ацетилцистеин:

Ацетилцистеин , познат и као Н- ацетилцистеин ( НАЦ ), лек је који се користи за лечење предозирања парацетамолом (ацетаминофен) и за олабављење густе слузи код особа са хроничним бронхопулмоналним поремећајима попут упале плућа и бронхитиса. Може се узимати интравенозно, орално или удисати као магла. Неки га користе као додатак исхрани.

Ацетилденафил / Ацетилденафил:

Ацетилденафил ( хонгденафил ) је синтетички лек који делује као инхибитор фосфодиестеразе. То је аналог силденафила (Виагра) који је откривен у бројним различитим брендовима наводно „биљних" афродизијачких производа који се продају за јачање либида и ублажавање еректилне дисфункције.

Ацетиленедиол / Ацетилендиол:

Ацетилендиол или етинедиол је хемијска супстанца формуле ХО − Ц≡Ц − ОХ (анол). То је диол ацетилена. Ацетилендиол је нестабилан у кондензованој фази, иако је његов таутомерни глиоксал (ЦХО) 2 добро познат.

Ацетин / глицерин ацетат:

Глицерин ацетат је смеша естара произведена естерификацијом глицерола ( 1 ) сирћетном киселином. Из ове реакције може се произвести више производа; ту спадају моноацетилглицероли, диацетилглицероли и триацеталглицерол.

Ацетин / глицерин ацетат:

Глицерин ацетат је смеша естара произведена естерификацијом глицерола ( 1 ) сирћетном киселином. Из ове реакције може се произвести више производа; ту спадају моноацетилглицероли, диацетилглицероли и триацеталглицерол.

Ацетинобацтер / Ацинетобацтер:

Ацинетобацтер је род грам-негативних бактерија који припада широј класи гамапротеобактерија. Врсте Ацинетобацтер су негативне на оксидазу, показују трзајућу покретљивост и јављају се у паровима под повећањем.

Ацетиромат / ацетиромат:

Ацетиромат је антилипидемијски лек који се користи за лечење хиперлипидемије. Такође је познат као Адекол, ТБФ 43 или мравља киселина ацетилтријодотиронин.

Ацетисал / Аспирин:

Аспирин , познат и као ацетилсалицилна киселина ( АСА ), је лек који се користи за смањење болова, грознице или упале. Специфична инфламаторна стања за која се аспирин користи за лечење укључују Кавасаки болест, перикардитис и реуматску грозницу. Аспирин дат убрзо након срчаног удара смањује ризик од смрти. Аспирин се такође користи дугорочно за спречавање даљих срчаних удара, исхемијских можданих удара и крвних угрушака код људи високог ризика. Такође може смањити ризик од одређених врста карцинома, посебно колоректалног карцинома. Код болова или грознице ефекти обично почињу у року од 30 минута. Аспирин је нестероидни антиинфламаторни лек (НСАИД) и делује слично као и други НСАИЛ, али такође сузбија нормално функционисање тромбоцита.

Ацетитомацулум / Ацетитомацулум:

Ацетитомацулум је род из врсте Фирмицутес (Бацтериа). Појединачна врста је ацетогена бактерија из говеђег бурага.

Ацетитомацулум руминис / Ацетитомацулум руминис:

Ацетитомацулум руминис је грам-позитивна врста бактерија из рода Ацетитомацулум која је изолована из бурага говеда у Сједињеним Државама. Ацетитомацулум руминис користи формате, глукозу и Цо2.

Ацетивибрио / Ацетивибрио:

Ацетивибрио је род бактерија Цлостридиа.

Ацетивибрио мултиворанс / Иоунгиибацтер мултиворанс:

Иоунгиибацтер мултиворанс је грам-негативна бактерија из рода Иоунгиибацтер .

Ацето / сирће:

Сирће је водени раствор сирћетне киселине и хемикалија у траговима који могу садржати ароме. Сирће обично садржи 5-8% сирћетне киселине запремински. Обично се сирћетна киселина производи ферментацијом етанола или шећера бактеријама сирћетне киселине. Постоји много врста сирћета, у зависности од изворних материјала. Сирће се сада углавном користи у кулинарству: као ароматични, кисели састојак за кување или за кисељење.

No comments:

Post a Comment